Groepstherapie
Groepstherapie
Groepstherapie is behandeling welke zich –net zoals in individuele therapie- richt op uw problemen. Veel behandelingen die individueel gegeven kunnen worden, kunnen ook in een groep plaatsvinden.
Voor- en nadelen van groepstherapie
Bij een groepstherapie staat het onderlinge contact centraal. Veel klachten en problemen ontstaan of worden in stand gehouden in relatie met anderen. Mensen zien soms op tegen therapie in groepsverband, omdat het behoorlijk confronterend kan zijn aangezien men zichzelf tegenkomt in het contact met medegroepsleden. Met onbekenden over je problemen praten, open zijn over je problemen, moeten luisteren naar de verhalen van anderen, en nog meerdere bezwaren …. Er zijn echter ook voordelen aan groepstherapie. Het blijkt een effectieve manier van behandeling te zijn omdat je in een groep:
-
vind je herkenning
-
ontmoet je mensen met dezelfde problemen of klachten
-
ontmoet je mensen die echt begrijpen waar je het over hebt
-
vind je voorbeelden hoe anders met problemen om te gaan
-
leer je van anderen
Vormen van groepen
Binnen de praktijk zijn er –bij voldoende aanmeldingen- diverse soorten groepen:
Klachtgerichte gestructureerde groep waarin de deelnemers soortgelijke klachten hebben. Volgens een vast draaiboek komen er onderwerpen aan bod en worden vaardigheden aangeleerd.
COMET cursus "Verbeter je zelfbeeld". Deze cursus is een cognitief-gedragstherapeutische cursus die doorgaans wordt uitgevoerd als aanvulling op een behandeling.
IBA "Inference based approach". Deze therapie is een cognitief gedragstherapeutische behandeling voor mensen met een obsessieve compulsieve stoornis (OCS / dwangstoornis). Bij IBA gaat men ervan uit dat mensen met OCS angst ervaren omdat hun realiteitstoetsing hapert. Intrusies (automatische gedachten) zijn het resultaat van een verwarring van fantasie en werkelijkheid.
Wanneer een groepsbehandeling
Soms kan een groepstherapie een aanvullende behandeling zijn op individuele gesprekken, of kan alleen groeps- (psycho)therapie worden gevolgd. De afspraak om een groep te gaan volgen wordt altijd samen met u en uw behandelaar gemaakt.