eHealth & Communicatie

De Praktijk voor Psychotherapie maakt gebruik van twee informatie- en communicatietechnologieën (ICT) ter ondersteuning van de behandeling, te weten:

  • het digitale cliënten portaal Therapieland eHealth
  • digitale vragenlijsten Qualiview ROM

Wat is eHealth?

e-Health is Internettherapie, ofwel zorg via internet. Het is een moderne manier van behandelen. Uit onderzoek blijkt dat eHealth goed werkt en voor veel mensen veel te bieden heeft. De Praktijk voor Psychotherapie biedt dan ook een ruim aanbod online behandel programma’s.

Doel
Het doel van e-health is het bieden van online therapie, die u thuis achter de computer kunt volgen. Dit kan zijn als onderdeel van of ondersteuning bij de therapie. De programma’s bevatten verschillende oefeningen en schrijfopdrachten die helpen bij het ordenen van gedachten en het veranderen van gedrag. Daarbij wordt gebruik gemaakt van methoden uit de cognitieve gedragstherapie. 

Voor cliënten in de praktijk wordt – in overleg met de behandelaar- bepaalt aan welke aspecten u  gaat werken (blended behandeling). Niet alleen de diagnose, maar de behoeft staan centraal. Via het op maat gemaakte online behandelprogramma kunt u thuis zelfstandig uw huiswerkopdrachten en oefeningen uitvoeren. Deze worden vervolgens met de therapeut nabesproken.

Therapieland

In de Praktijk voor Psychotherapie wordt gebruik gemaakt van Therapieland, een eHealth platform dat de gesprekken met de therapeut ondersteunt met online behandeling. Het Therapieland platform is een beveiligde omgeving waarbinnen tussen client en behandelaar veilig gemaild kan worden en waarmee je thuis kunt werken. Om in te loggen op Therapieland heb je een account nodig. Je krijgt een account via een uitnodiging van jouw zorgverlener zodat je hier kunt inloggen op het Therapieland platform.

Doordat de hele module meteen toegankelijk is, kunt je je ook alvast oriënteren op de mogelijke vervolgstappen in het proces. Je kiest zelf uit allerlei opdrachten die aansluiten bij de behoeftes die je op dat moment ervaart. Je volgt hierin je eigen route, met begeleiding van je behandelaar.

Een mooi voorbeeld van shared decision making!

Greep uit de beschikbare modules

Burn-out Alcoholgebruik: hoeveel drinkt u?
Depressie Psychoeducatie OCS
Het G-schema Schematherapie
Mindfulness Psychoeducatie ADHD

 

Wat is ROM?

ROM staat voor Routinematig Outcome Metingen. In de praktijk wordt ROM toegepast door middel van één of enkele klachten vragenlijsten, die ten minste aan het begin en aan het einde van een behandeling per mail (of papier) wordt afgenomen middels een beveiligde omgeving (Qualiview Rom).

Vervolgens zal aan het eind eveneens per email (of papier) een tevredenheidsvragenlijst afgenomen worden.