Psychotherapie
Wat kunnen we bieden in de praktijk?
Onze hulpverlening is bedoeld voor jongvolwassenen (vanaf 18 jaar), volwassenen en ouderen. Er zal altijd getracht worden om onze hulpverlening aan u aan te passen. Alle principes van intake en behandeling worden getoetst aan zogenaamde 'Evidence Based criteria'. Dit wil zeggen dat wij díe methodes toepassen die uit onderzoek het meest effectief zijn gebleken.
Wat kunnen we niet bieden in de praktijk?
De praktijk is niet geschikt voor cliënten die dusdanige problemen hebben waarbij sprake is van een crisissituatie of waarbij deze cliënten zowel binnen als buiten kantooruren dringend en acuut hulp nodig hebben. Deze cliënten kunnen we niet aannemen; zij kunnen terecht bij een GGZ instelling, bijvoorbeeld GGZ Eindhoven, die de hulp kan bieden welke nodig is.
De praktijk is niet gespecialiseerd in het behandelen en uitvoeren van psychodiagnostiek bij cliënten waarbij sprake is van autisme en ADHD.
Met u meedenken en zoeken naar een meer gespecialiseerde instelling voor genoemde klachten is uiteraard wel mogelijk.
Voor welke klachten?
Tot het deskundigheidsgebied van de psychotherapeut behoort het onderzoeken en behandelen van mensen met psychische stoornissen of klachten op het gebied van denken, stemming, gedrag en/of houding, met het doel deze stoornissen of klachten te doen verdwijnen of verminderen. Hierbij kunt u denken aan onder andere:
- Angstklachten
- Stemmingsklachten; depressieve gevoelens
- Lichte mate van eetstoornissen
- Dwangmatige handelingen of terugkerende gedachten
- Seksuele problemen**
- Lichte mate van persoonlijkheidsproblemen
- Complexe rouw
- Negatief zelfbeeld, identiteitsprobleem, studieprobleem
- Omgaan met traumatische gebeurtenissen
- Onverklaarbare lichamelijke klachten
Onverzekerde zorg (OZP)
Tevens biedt de praktijk behandeling aan voor onverzekerde zorg. Niet verzekerde zorg zijn ggz-behandelingen die niet worden vergoed vanuit de zorgverzekeringswet.
Behandelingen die niet onder de verzekerde zorg vallen, moeten door de behandelaar via een zogenoemd niet-basispakketzorg consult in rekening worden gebracht bij de cliënt. De behandelaar brengt zowel de directe tijd als de indirecte tijd in rekening. Vooraf worden er afspraken met u gemaakt over de duur per consult, de hoeveelheid directe en indirecte tijd en over het aantal consulten. U moet de factuur immers zelf betalen en krijgt deze achteraf niet vergoed. Het tarief geldt per persoon. Dus als er twee of meer mensen op gesprek komen, dan mag de behandelaar per persoon een niet-basispakketzorg consult in rekening brengen. U heeft geen verwijsbrief nodig voor onverzekerde zorg (OZP).
We bieden enkele behandelingen, welke vallen onder de onverzekerde zorg (OZP) wel aan. Deze behandeling zal bij u in rekening worden gebracht.
- aanpassingsstoornissen
- problemen op het werk zoals burn-out en overspannenheid
- lichte eetbuistoornis
- relatieproblemen
- premenstruele stemmingsstoornis
- rouwreactie
- identiteitsprobleem
- levensfaseprobleem
- seksuele disfuncties**
- (job)coachingsgesprekken
** seksuologie
Overweegt u seksuologische hulp dan kunt u in de praktijk terecht bij een NVVS geregistreerde seksuoloog.
De vergoeding hangt af van de aard van de seksuele klacht en of deze gerelateerd is aan andere psychische of medische aandoeningen. Dit kan mogelijk vanuit het basispakket als het aanvullende pakket van uw zorgverzekering voor vergoeding in aanmerking komen.
Een verwijsbrief van uw huisarts is vereist om in aanmerking te komen voor vergoeding door uw zorgverzekeraar.
We raden u aan rechtstreeks contact op te nemen met uw zorgverzekeraar over vergoedingsmogelijkheden. U kunt hierover ook per mail contact opnemen met de praktijk.
Uitgangspunten psychotherapie
Psychotherapie kan gericht zijn op; - gedragsverandering die leidt tot klachtenreductie - veranderingsprocessen binnen het individu - contact met eigen gevoelens en betekenisverlening. Binnen de praktijk worden verschillende theorieën gebruikt en geïntegreerd; inzichten uit de cognitieve gedragstherapie, dialectische gedragstherapie en psychodynamische theorie vormen veelal de basis hiervoor.
Werkwijze
Intake
Binnen de praktijk maken we geen gebruik van kennismakingsgesprekken. We starten de behandeling met één of meerdere intake gesprekken om een beeld te krijgen van uw klachten (waarvoor u bent verwezen) uw hulpvraag en behandeldoelen.
Behandelpan
Na de afronding van de intakefase wordt een behandelplan opgesteld. U ontvangt een afschrift en een verkorte versie daarvan stuur ik naar uw huisarts, mits u daar toestemming voor geeft.
Behandeling
Tijdens het verloop van uw behandeling wordt de voortgang regelmatig besproken en een vragenlijst afgenomen. Zo nodig wordt het behandelplan bijgesteld.
Globaal gezien kan dit op een aantal manieren worden bepaald: 1. De klachten zijn afgenomen 2. De doelen zijn bereikt 3. De kwaliteit van leven is verbeterd. Deze aspecten evalueren we eveneens aan het einde van de behandeling.
Afsluiting
Nadat er voldoende vooruitgang is geboekt worden de behandelcontacten -in overleg met u- afgebouwd en zal er weer een vragenlijst worden afgenomen. We meten de tevredenheid op diverse gebieden, aan de hand van het afsluitend gesprek en de vragenlijst CQI.
Als u hiermee akkoord was gegaan informeer ik de huisarts kort over het behandeltraject en de bereikte resultaten.